Türkiye, Avrupa ve Dünyada Güneş Enerjisi Durumu Güneş enerjisi, dünya genelinde sürdürülebilir ve temiz enerji...
Tam Zamanlı Çevre Mühendisi Ataması Nasıl Yapılır? E-izin Sistemine Nasıl Giriş Yapılabilir?
İşletmelerde 21.43 SGK kodu ile çalışmaya başlayan Çevre Mühendisi meslektaşlarımın, E-izin uygulamasına erişim sağlayabilmesi için Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden atamasının yapılması gerekmektedir. Bu yazıda sistem üzerinden atamanın nasıl yapılacağı, mühendis tarafından nasıl onaylanacağı bilgileri yer alacaktır. Konuyla ilgili çözüme ulaşamadığınız sorunlar için, e-yeterlik@csb.gov.tr adresine mail atarak çözüm arayabilirsiniz.
Yapılacak atama işlemleri iki aşamalı olacak. İlk aşamada firma yetkilisi tarafından işlemler yapılacak olup; ikinci aşamada ataması yapılan mühendisin işlemler yapması gerekmektedir. Bu aşamada herhangi bir şekilde mobil ya da elektronik imzaya gerek duyulmamaktadır.
Firma Yetkilisi Tarafından Yapılacaklar
1- EÇBS > E-Yeterlik Uygulamasına Erişim
Yapılacak işlerin ilk aşamasını, Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) üzerinden E-Yeterlik Uygulamasına giriş aşaması oluşturuyor. EÇBS Anasayfa kısmına girdiğinizde, tüm uygulamalar alfabetik olarak sıralanmaktadır. E-Yeterlik uygulamasına “Firma” olarak giriş yapılması gerekmektedir:
2- E-Yeterlik Uygulaması Tam Zamanlı Çalışan Listesine Erişim
Açılan E-Yeterlik Uygulamasının sol sekmelerinde, “Firma\Kurum\Kuruluş İşlemleri” başlığı yer almaktadır. Bu başlık altında yer alan “Tesiste Tam Zamanlı Çalışan Listesi” sekmesine tıklanarak mevcut çalışan ve ekleme yapılabilecek sayfaya erişim sağlanır:
3- Personel Atama Ekranı
“Tam Zamanlı Çalışan Listesi” sekmesine giriş yapıldıktan sonra, atama yapma ekranı açılacaktır. Burada sırasıyla aşağıdaki verilerin girilmesi ve “Ekle” butonuna basılması gerekmektedir:
1)Tesis: Atama yapılacak tesis ünvanı seçilir.
2)TC Kimlik No: Ataması yapılacak mühendisin T.C. Kimlik Numarası girilir.
3)İşe Giriş Bildirgesi: SGK sistem çıktısı olan İşe Giriş Bildirgesi yüklenir.
4)İşe Giriş Tarihi: İşe Giriş Bildirgesi dokümanında yer alan işe giriş tarihi seçilir.
5)Personel Tipi: İşe alımı yapılacak mühendisin tecrübesine göre seçim yapılır. Tecrübesi olmayan personel için “Yeni mezun” seçeneği seçilebilir. Sonradan değiştirilmesi mümkündür.
İşe Alınan Mühendis Tarafından Yapılacaklar
Firma yetkilisinin iş ve işlemleri bu aşamada sona ermiş oluyor. İşe alınacak mühendis, yazının başında belirttiğimiz şekilde E-Yeterlik Uygulamasına Şahıs olarak giriş yapar. Açılan sayfada sol menüde yer alan “Kullanıcı İşlemleri” kategorisi üzerinden “Onay Bekleyen İşlemler” sekmesine gidilir.
Bu aşamada sizi işe almak isteyen firmanın bilgileri karşınıza çıkacak olup; Onayla butonuna bastıktan sonra resmi olarak atamanız tamamlanmış olacak ve bu sayede E-İzin uygulamasına erişim sağlamanız mümkün olacaktır. Bu atama sizin yalnızca E-İzin uygulamasına erişiminizin önünü açmaktadır. Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinde yer alan diğer uygulamalara erişim sağlamak için farklı bir yetkilendirme türü mevcuttur ve bu yetkilendirmeler için çevre mühendisi olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu konuyla ilgili de bilgilendirme yazısı tarafımca hazırlanacaktır.
Yazının başında da belirttiğim üzere, atama sırasında yaşanan aksaklıkların tamamıyla ilgili olarak eyeterlik@csb.gov.tr adresi üzerinden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili birimlerine ulaşmanız gerekmektedir. Bu sayede sorunlarınız hızlı ve doğru şekilde çözüme ulaşacaktır.
Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden, E-Yeterlik Uygulaması vasıtasıyla yapılır.
Firmanın, Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinde yetkili olan herhangi bir çalışanı yapabilir.
Hayır, gerekmez. Yalnızca E-Devlet bilgileri ile sisteme giriş yapılmaktadır.
Hayır, erişemezsiniz. Tam zamanlı işe girişi yapılanlar için yalnızca E-İzin sistemi açılacaktır. Diğer uygulamalara erişim için Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinde yer alan “Firma” kısmından yetkili ataması yapılması gerekmektedir.